Målgrupp och användning

Boken vänder sig till föräldrar, som kan få hjälp och stöd både av metoderna i slutet av boken och av inspirationsmeningarna som de kan ge till sina barn. Boken vänder sig också till människor som har drabbats av något svårt i livet och som kan finna hjälp och inspiration från ett antal metoder i slutet av boken. Boken kan självklart också användas för att skapa en mysig stund tillsammans med barn.

Barn som anhörigaMetoderna som finns i slutet av boken är sådana vi kom att använda oss av för att klara av den svåra situation vi hamnat i. Jag skriver bland annat om hur vi hanterade alla Robbans sjukbesök, att vi gjorde en pappabok tillsammans med många vänner, att min tidsuppfattning gradvis ändrades genom att leva med någon som när som helst kunde få svåra smärtattacker och om att jag upptäckt att både glädje och sorg bor ”i samma låda” inom mig. För att bara nämna några av de metoder och berättelser som finns i boken.

Vi hoppas att dessa metoder kan hjälpa och inspirera er att hantera en svår situation på ett lite lättare sätt.

 

Så här kan ni använda boken

Barn som närståendeInför natten väljer du som förälder, barnet eller ni tillsammans ut en mening för barnet att tänka på när ni sagt god natt och barnet ska sova. Låt barnet titta på illustrationen och låt meningen sjunka in en liten stund, just innan ni säger god natt.

Gör detta till en liten ritual innan du lämnar rummet och kanske släcker lampan. En del av dessa meningar har gett upphov till historier som varat över flera kvällar för Matilda. Ibland sa hon: ”Mamma, idag behöver jag ingen ny tanke för jag har inte tänkt klart ännu på den jag fick igår!” Det var härligt att höra tyckte jag, för hon såg ofta så uppfylld ut av sina historier, världar och nya uppfinningar som hon bar på i sitt huvud.