Om boken

”Vad ska jag tänka på, mamma?” var de ord jag fick höra varje kväll av Matilda när det var dags att sova, efter att Robban blivit sjuk. Matilda var då sex år och Josefine två år äldre. Robban levde 18 månader efter att vi fick det första sjukdomsbeskedet. Jag hade börjat ge Matilda små tankeuppgifter att fundera på när hon skulle sova och snart blev detta en mysig rutin. Ibland berättade hon för mig på morgonen om lösningen hon tänkt ut. Jag var ofta imponerad över alla fiffiga lösningar och historier hon berättade om.

Metod för att hjälpa barn somnaAtt ena dagen leva i ”en alldeles vanlig tillvaro” för att plötsligt nästa dag leva i en helt ny och främmande tillvaro, som för oss innebar att Robban var obotligt sjuk, var helt obegripligt och hemskt. Det är sådant man hör andra drabbas av, och nu hände det oss. Våra små tankeövningar var något jag upptäckte fungerade bra för att stilla oroliga små hjärnor i en svår situation.

Efter ett tag berättade jag om metoden för andra barnfamiljer, som också fann den bra och hjälpsam. Det gällde såväl familjer som drabbats av något svårt, som familjer där barnen bara tyckte detta var en mysig sak att göra inför natten. Därför vill mina barn och jag gärna dela med oss av dessa små tankenötter till andra barn som kanske kan behöva dem.

De små tankeuppgifterna behöver inte ersätta sagoboken. De kan till exempel komma efter sagan, när det är dags att släcka lampan, krama gosedjuret och lägga sig ner och sova. Då kan det som förälder kännas bra att ge en lite klurig och mysig tanke till barnet, att fästa uppmärksamheten vid inför natten.

I slutet av boken finns även lite fler metoder som vi kom att använda oss av, för att hantera den svåra situation vi hamnat i. Vi hoppas att även dessa kan inspirera och hjälpa er att hantera en liknande situation på ett lite lättare sätt.

Från överskottet på försäljningen kommer vi dels att skänka pengar till Cancerfonden, dels kommer vi att skänka gratis exemplar av boken till olika institutioner, exempelvis sjukhus och hospices, där vi tror att boken kan göra nytta.

Vi hoppas slutligen att boken kan ge glädje, tröst och många nya kreativa tankar! Luna är vår lilla hund som kommit att bli en varm, pigg och busig familjemedlem. Hon vill vara med och hjälpa till att skänka värme och lugn.